Avdelning 88a/123    Utdrag ur Rapporterna till psykiatriledningen, Socialstyrelsen, politiker, media m.fl

 

Vi sätter in de extrema förhållandena på avd 123 i ett större sammanhang i denna debattarikel i UNT 080217

 

 

Som introduktion: Vår anmälan till socialstyrelsen

 

Till Socialstyrelsen

Att.: Ewa Sunneborn

 

Anmälan

En mot patienten kränkande vårdkultur och allvarliga missförhållanden råder på avd 123 vid psykiatrin i Uppsala län

 

År efter år har vår Förening för hjälp åt läkemedelsberoende fått rapporter om allvarliga brister i bemötandet på denna avdelning. Där råder en mot patienterna avvisande och nedlåtande vårdkultur. Patienterna är i stor utsträckning lämnade åt sig själva. Förutom att de blir utan hjälp med sina problem innebär det också säkerhetsrisker. Allt grövre kränkningar, missförhållanden och misstag har vi också noterat. Denna kultur motverkar vårdens syften, är kontraproduktiv och skulle inte tolereras av ansvariga.

För ungefär sex år sedan tog vi med divisionsledningen upp klagomål vi fått. Vid ett försök, nu med skriftliga och muntliga vittnesmål i januari till maj 2006 gjorde klinikledningen också allvarliga ansträngningar att åtgärda bristerna. Det gav ändå inte något märkbart resultat, annat än bättre lokaler. När allt fler alarmerande rapporter ändå fortsatte att komma in drog vi slutsatsen att nu krävdes en stängning och rekrytering av en ny personalgrupp. Annars skulle det inte lyckas att bryta upp denna starka kultur i personalgruppen. Det hjälpte alltså inte att byta lokaler, flytta om några anställda, samtala med personalen och utbilda dem i bemötande, vare sig genom RSMH eller genom välkänd DBT-psykolog, ge dem psykologhandledning och inte heller att nu i oktober byta både avdelningschef och överläkare. Det är resultat vi kräver, inte en stängning för dess egen skull, men något som ligger nära en stängning lär krävas för att nå vad vi har rätt att kräva, människovärdiga förhållanden.

 

Vi översänder därför här våra sju skriftliga rapporter hittills om avdelning 123 som tidigare hette 88A.

 

Vi önskar Er hjälp att få ett slut på detta. Vi befinner oss visserligen i samtal med ledningen om missförhållanden och åtgärder, men när vi läste om Er rapport ville vi ställa vårt material till Ert förfogande så att ni kan följa upp detta ärende, värdera allvaret från Ert perspektiv och bidra till en lösning. Verksamhetsledningen har nu klart visat att man vill ge avdelningsledningen och personalgruppen en ny chans till förändring innan man kan tänka sig hårdare åtgärder, medan vi fortfarande tror det är en hopplös väg, åtminstone innebär det en onödig försening. Den åtgärdslista vi samtidigt presenterades förändrade inte det omdömet. Vi är dock beredda att genom undertecknad stå till förfogande även för dialog med den ledningen, som den önskat, men det är främst för att det ändå fort kan ge små förbättringar, i väntan på de stora, för våra kamrater på avdelningen. Detta vårt samarbete kan Ni ändå inte ta som intäkt för att man utan Ert ingripande är på väg att åtgärda de grundläggande problemen. Vi återkommer därför gärna underhand med rapporter om hur det utvecklas och naturligtvis med ytterligare information liksom synpunkter på nödvändiga åtgärder

 

 

Med hopp om att Ni tar Ert ansvar och agerar mot dessa långvariga och allvarliga missförhållanden.

 

Staffan Utas

RFHL Uppsala län
Bangårdsgatan 13
753 20 UPPSALA
Tel. 018  12 44 22

 

 

Ur rapporterna vi samlat och skickat

 

 

Jag upplevde att personalens människosyn var under all kritik. Vården tycktes bestå i att vi patienter inte skulle bli sedda av personalen. De tittade oss inte i ögonen, ignorerade oss allt vad de kunde och det kunde de. Vi fick inte prata med personalen, kontaktpersonen var oftast upptagen med diverse sysslor eller så var han/hon på rast, kafferast, lunchrast samt diverse andra raster. Bad jag att få prata kunde det kanske gå för sig efter rasten men då kom det oftast någonting emellan. Sitta inne på expeditionen med arbetskamraterna t ex. Patienten skulle bara vänta, vänta och åter vänta.

 

På natten sov oftast nattpersonalen och ville man prata blev man avvisad. De sa att de snart skulle börja med morgonkaffet, fast det kunde var 5 - 6 timmar dit. Det var en hemsk upplevelse att känna ett förakt från personalen för oss psykiskt sjuka patienter. Vi fick inte känna oss välkomna att vara där för att få ett litet kort andningshål i vår ångestladdade tillvaro. Vi fick känna att vi var till besvär, att vi var där på nåder. Som tur hade vi varandra att ty oss till och prata med varandra.

 

 

Generellt sett rådde ”en obehaglig distans” från personalen till patienterna, säger Jenny., Hon hade en ända gång varit med om att en skötare/sköterska satte sig ned och frågade hur hon mådde. ”Vi har inte tid” var den vanliga reaktionen. Nattpersonalen ville inte bli störd.

Det fanns en kall attityd, ibland översittaraktig. Till exempel var inte hånfulla kommentarer ovanliga. – En nattsköterska talade gärna skit om patienter med personal så att patienter hörde.

- Jag kan hålla med personalen om att det är inte är okej med kärleksrelationer på en akut psykavdelning, men hånfulla kommentarer så fort en tjej och kille kom överens känns väldigt oproffsigt.

 

”Personalen ville inte att patienterna skulle tala om sin ångest eller sina hemska upplevelser. Inte ens när patienter berättade om akuta impulser att skära sig eller ta livet av sig ville personalen lyssna utan svarade ”nej sådant skall vi inte prata om här”.

 

”En manlig skötare släppte ut en ung tjej som inte hade frigång, Hon mådde för dåligt. Hon gick och satte sej på järnvägsspåret, men självmordet hejdades efter polisingripande”.

 

 

”Det fanns en patient som hade lidit av tvångsmässigt tvättande i tjugo år.

Hon hade ett helvete. Varje morgon fick hon en klick flytande tvål i en plastmugg som skulle räcka hela dagen. Hon kunde inte äta eller göra sina behov utan att först tvätta sig. En lunch stod hon bredvid när vi andra åt. En manlig skötare sa åt henne att hämta mat! ”Jag kan inte svarade hon för min tvål är slut”. Då säger han ”lägg nu sjukdomen åt sidan för du måste ju äta”. Hon grät och kissade även på sig då inga toalettbesök hade varit möjliga eftersom tvålen tagit slut. Ingen i personalen brydde sig”.

 

Behövde vi behovsmedicin brukade vi sätta oss i dagrummet utanför medicinrummet och vänta om vi skulle se någon personal. Då gällde det att ”knacka på rätt sätt”. Var du mycket dålig och knackade för högt och intensivt fick du som straff sätta dig längst bak i kön för så fick man inte uppföra sig! Det var rena uppfostringsanstalten för vuxna människor!

 

”En ung tjej gick plötsligt bara iväg. Hon hade en så konstig blick. Vi hörde duschen och några av oss patienter kände att nåt var fel. När vi tyckte att hon duschat väl länge bad vi personalen att kolla men fick bara till svar att hon duschade och att det inte var någon fara.

Vi var envisa och tvingade personalen att öppna duschen. Där hängde hon! Hon hade försökt ta livet av sig i duschen. En patient fick ner henne i sista sekunden. Hon hade krokat en gardin runt ventilen i taket och ställt sig på toalettstolen och släppt taget”.

 

 

”Innan J får sin ledsagade promenad tar hon adjö av sina vänner på avdelningen.

Några patienter säger till personalen att hon inte bör släppas ut på grund av självmordsrisken. Detta avvisas. När sen inte Johanna kommer tillbaka tillsammans med skötaren blir de mycket oroliga och kräver att skötaren ska larma SJ för att stoppa tågen. Denna oro avvisas också av personalen som menar att läget är under kontroll. Johanna begår sen självmord genom att kasta sig framför tåget”.

 

 

Vi vuxna patienter satt ofta och diskuterade situationen på avdelningen och alla var överens om att det inte fanns någon egentlig behandling. Det var mer som en förvaringsplats. Man fick en sängplats och medicin och det var allt. Vi tyckte det var skrämmande att se de unga patienterna och att det inte ens fanns någon behandling för dem heller - inga alternativ.

Trots att vi befann oss på tjugohundratalet fanns ingen vård, ingen terapi, inget stöd, inga behandlingshem. De sprang omkring och skar sig med rakblad och hade ätstörningar och pratade om att ta livet av sig. Någon kunde ta en överdos på avdelningen och åka in på akuten på kvällen och sen vara tillbaks på morgonen igen och på kvällen fick dom permission. Det tyckte vi var jättekonstigt.

 

”Man kunde ligga fem sex timmar på rummet med ångest utan att någon tittade till en eller såg om man levde. Min rumskamrat mådde fruktansvärt dåligt. Det var hemskt att se. Hon kunde sitta på huk i korridoren i timmar utan att personalen brydde sig. De bara gick förbi. Senare efter att jag blivit utskriven fick jag höra att hon var död. Hon hade begått självmord inne på avdelningen”.

 

”Det fanns en nattsköterska som var aggressiv och kunde häva ur sej både det ena och det andra om patienterna, slå igen dörren framför näsan och skrika att hon inte orkade med oss. Jag lärde mej hur man skulle hantera henne så jag kom undan. Det slutade istället med att hon avlastade saker på mig som jag egentligen inte orkade höra som t.ex. när en patient just tagit livet av sig på den andra avdelningen”.

 

”När jag bröt ihop totalt var det en medpatient som agerade. Hon letade upp personalen och berättade om min belägenhet men blev helt nonchalerad och fick veta att det ”inte fanns någon tid” och så försvann de in i fikarummet. Min kamrat satt och höll om mig så gott hon kunde ute i dagrummet. Efter en stund stack en av skötarna ut huvudet och tittade åt vårt håll och konstaterade att jag fått hjälp, nöjde sig med det och stängde dörren igen”.

 

”Efter flytten från 88:an till 123:an blev det ljusare lokaler men det var fortfarande samma attityd hos personalen. Många var helt inkompetenta och fattade inte vad man pratade om när man mådde dåligt. Det var patienterna som fick trösta patienterna”.

 

Jag har känt mig jobbig och till besvär i hela mitt liv. Den känslan har blivit ännu starkare genom kontakten med psykvården. Speciellt med 123:an. När man lägger in sig på psyket klarar man ju inte av att vara hemma längre. Sjukhuset blir sista hoppet. Då är det ju livsviktigt att man blir behandlad som en människa.

 

 

”En äldre kvinnlig skötare satt obesvärat och löste korsord medan jag fullständigt vettlös av skräck rusade runt i rummet. Hon tittade upp ibland men utan att beröras av min belägenhet”.

 

”Jag uttryckte flera gånger till personalen att jag behövde kontakt när ångesten tog över men fick veta av en skötare att personalen inte kunde ”springa omkring och trösta folk” hur som helst”.

 

”Vissa i personalgruppen är öppet aggressiva och arroganta. När jag ligger i svåra ångestparoxysmer och larmar på personal ställer sig en kvinnlig skötare i dörrhålet med armarna i sidorna och deklarerar att hon inte vill bli störd i sin frukost. Jag frågar om hon kan komma tillbaka efter rasten men får inget tydligt besked. Jag ligger och väntar på hjälp men ingen kommer”.

 

”Den kvinnliga avdelningssköterskan och en kanslist hånar mig öppet när jag tycker att en planerad helgpermission känns för lång och vill ha chans att komma tillbaka redan lördag kväll. Med föraktfulla skratt får jag höra att jag är mesig och måste vänja mig vid verkligheten och inte gömma mig på avdelningen”.

 

”Läkarna var fega. De vågade inte konfrontera personalgruppen. Jag berättade för en läkare att jag saknade mänsklig kontakt när min ångest var som värst och att jag nekades det av personalen. Jag undrade naivt om inte han kunde ”ordinera” mänsklig kontakt men han sa att han inte kunde påverka vården på avdelningen. På avdelningen var det personalen som bestämde menade han”.

 

 

”Johan blev inskriven på måndagen med tillsyn tre gånger i timmen på grund av sina starka självmordstankar. Han var höggradigt suicid. På tisdagen fick han frigång. Jag förstod inte hur han kunde få det. Han kom tillbaka först vid midnatt. Han hade ringt avdelningen och talat om att han skulle komma tillbaka under kvällen. Han hade druckit öl men var inte berusad enligt personalen.

På onsdagen fick jag veta av hans kontaktperson att Johan skulle skrivas ut omedelbart. Orsaken var att man inte tillät att patienterna drack alkohol under permissioner. Jag bad henne förtvivlat att läsa Johans journaler. Där kunde man se att han alltid skött sina permissioner och att detta var ett undantag.  Jag vädjade till henne att låta Johan fortsätta vara inskriven. Jag talade om för henne att Johan skulle ta livet av sig om han blev utskriven. Hon föreslog att Johan skulle låta sig bli utskriven men gå till jouren och bli inskriven på nytt men på annan avdelning.

Han orkade inte det.

Han ringde desperat till en kvinnlig bekant som arbetar som psykoterapeut.

När hon inte svarade talade han in ett meddelande där han berättade hur dåligt han mådde och undrade om hon visste vart han kunde få hjälp.

 

Sen gick han hem till sig. Han var trött.

Dagen därpå var Johan död. Han hade hängt sig”.

 

 

Förutom det jag själv sett tillkommer nu ( nov/dec –07) att inte ens patientens anhöriga kan få prata med personalen. De är också till besvär för personalen precis som patienten är. Sjuksköterskan kan säga till en mamma att "nu kan inte jag prata med dig", och sedan bara lägga på luren. Samma nattbehandling: Kvinnan vaknar tidigt en morgon med svår ångest och väcker en skötare för att få lite varmt vatten från det stängda köket. "Gå och lägg dig. Här serveras inget varmt vatten". Skötaren somnade sedan om. Samma med personalens raster: ”Stör inte, vi har rast. Kan du inte se det?

 

Dokumentationen av vittnesmål fortsätter. Några har också hört av sig efter den första begränsade rapporteringen.

 

08-03-31  Idag har UNT publicerat  intervjuer och citat ur vårt material. De finner du på http://www2.unt.se/avd/1,1786,MC=77-AV_ID=738881,00.html
UNT har även en viktig och modig intervju som visar på de mycket allvarliga säkerhetsproblemen på avdelningen som bidragit till självmord. Vad är det som händer??
Vi återkommer med mer kommentarer och gör bilden mer allsidig. Vill bara hastigt peka på att de nu handlar bara om EN anmälan till socialstyrelsen och psykiatriledningen och den är gjord av vår patientförening RFHL, med sju bifogade vittnesmål. (Rubriken i tidningen är inte korrekt.)  Media i dag ser nog hellre individer än organisationer som aktörer. Eller är det värre än så? Är det att det finns kämpande patientorganisationer som är störande? Skall vi fortsätta vara bara offer?