RFHL Uppsala län

Öppet forum för problem med läkemedel.
Aktuellt datum och tid: lör 16 feb 2019, 14:26

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]
Ny tråd Svara på tråd  [ 7 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Tramadol kan ge lång abstinens enligt flera landsting
InläggPostat: tis 18 nov 2008, 16:58 
Offline
Site Admin

Blev medlem: fre 07 jan 2005, 22:42
Inlägg: 641
Lotta som kämpar med långdragen tramadolabstinens har på nätet letat information för att förstå detta. Hon har funnit en rad sidor med information från landstingens olika läkemedelskommittéer och en läkare på Sahlgrenska sjukhuset som alla talar om dessa abstinenser på ett lite nytt sätt. Där förklaras att problemen även har att göra med att tramadol även ökar noradrenalin- och serotoninhalterna som de antidepressiva medlen. Man tar också beroendet på allvar.
Denna viktiga information vill vi sprida på hemsidan men innan vi lägger ut en text där testar vi tankarna här hos er. Vad vad tror ni om detta?


Tiparol, Tramadol, Nobligan och Tradolan ger komplicerat beroende.

I alla dessa har den aktiva beståndsdelen Tramadol, en opioid som är släkt med kodein och morfin.
Tramadolabstinensen skiljer sig till en viss del från kodeinabstinensen. Ofta framhålls att risken för beroende är lägre för Tramadol än för t ex kodeinpreparat som Treo comp och Citodon, vilket är gravt missvisande. Har du tidigare i livet varit beroende av kodeinpreparat har du dessutom en större benägenhet att utveckla beroende av Tramadol. Något som kan förbises av läkare då den allmänna uppfattningen är att Tramadol är en ”snällare” medicin.

Tramadol påverkar fler receptorer i hjärnan och det medför mer komplexa utsättningsreaktioner. Abstinensen är både opioidlik men även antidepressivlik, med t ex, panikattacker, sömnbesvär, förvirring och ibland hallucinationer. (Se vidare abstinens av antidepressiv medicin.)

Förutom att Tramadol fungerar som rent smärtstillande är den dessutom en hämmare av noradrenalin- och serotoninåterupptag och kan följaktligen ses som en blandning av opioid och antidepressivt läkemedel. Därför är det inte alltid lämpligt att kombinera Tramadol med antidepressiva mediciner. (Inte heller med neuroleptika.) Det finns viss ökad risk för Serotonergt syndrom. Men observera att detta är ett mycket ovanligt tillstånd. Utsättningsbesvären är ett mycket större problem för att det är så vanligt.

Utsättningsbesvären kan man få efter bara några veckors användning och även vid låga doser även om risken är större för abstinens vid längre tids användning och högre doser.

Opiatabstinensen kan ha olika intensitet beroende på preparat och doser. Symtomen skiftar också beroende på var i abstinensförloppet man befinner sig.

Redan efter ett par timmar börjar man känna de första tecknen på abstinens. Näsan rinner, svettningar, gåshud. Liknar känslan av att insjukna i influensa och man mår allmänt ruggigt.

Sedan tillkommer inom de närmaste dygnen sömnlöshet, myrkrypningar, illamående, kräkningar, diarré, viktnedgång, irritabilitet, magont och magkramper, huvudvärk, värk i kroppen, hjärtklappning, allmän svaghetskänsla, ökad puls och blodtryck. Man kan bli känslig för ljud och ljus. Detta kan pågå under 2 till 3 veckor men kan även fortsätta längre (se nedan).

Abstinensbesvären avtar efter hand men kan komma tillbaka periodvis i upp till sju månader. Förutom de symtom som beskrivits ovan känner sig många deprimerade, initiativlösa och apatiska under denna period.

När det gäller just Tramadolabstinensen får man även en del av de abstinenssymtom som kan uppkomma när man slutar med sin antidepressiva medicin. Tar man i beaktande att man även kan uppvisa samma abstinens som av antidepressiva så blir bilden mer komplicerad jämfört med en ”ren kodeinabstinens”. Mer komplexa abstinenssymtom och ett mer långdraget förlopp. Vanligtvis blir man snabbare återställd efter att ha brukat kodein (Treo Comp, Citodon) än vid ett bruk av Tramadol.


De tidiga tecknen på beroende.

Hjälper medicinen lika bra som från början eller har dosen höjts? Tar du extradoser?
Känner du några av de symtom som är kännetecknet för abstinens fast den vanliga dosen tagits, innan det blir dags att ta nästa dos?
Har du nya symtom som ex värk, yrsel, oro, vegetativa störningar eller psykosomatiska besvär? Har nya mediciner tillkommit mot dessa besvär?

Källor

http://www.ltdalarna.se/upload/vard_och ... apirek.pdf Sid 70

http://www.lthalland.se/upload/25040/L% ... 202006.pdf

http://www.resochdyk.nu/vard/smartlindring.html

http://www.ltkalmar.se/documents/Hälsa%20&%20Vård/Läkemedel/Läkemedelskommitten/RekLäk/Smärta/utsattning.htm

http://www.lg.se/upload/epi/LMK/Listor/ ... /LFN_N.pdf

http://www.janusinfo.se/imcms/servlet/G ... ta_id=4076


Vår erfarenhet hos oss i RFHL Uppsala län är ju att man för alla opiater/opioider bör ha respekt för att abstinensen kan bli långdragen. Man har klassiskt indelat i den fysiska abstinensen som går fort över och sen har man ett ”sug” att kämpa med under lång tid. Det finns alla anledning att tro detta sug inte bara är psykologiskt orsakat utan att det fortfarande handlar om att kroppens belöningssystem osv inte är återställda. ”Suget” kan nog ibland bättre beskrivas som en depression, ”tråkighet” eller en stor trötthet som man längtar bort från. Vi gillar ju långsamma nedtrappningar även för dessa medel, men för tramadolgruppen så borde det väl vara mycket viktigt att nedtrappningen är långsam om det inte skall bli för häftiga förändringar i serotonin- och noradrenalinsystemen, som vi så väl känner från antidepressiva.

Välkomna med reaktioner. Ni som har erfarenheter av att trappa olika medel inklusive antidepressiva kan ju ha intressanta jämförelser. Denna tråd är öppen för denna diskussion.


Rapportera detta inlägg
Upp
 Profil  
Svara med citat  
 Inläggsrubrik: Hälsningar från helvetet
InläggPostat: tor 09 sep 2010, 20:32 
Sitter just nu inne i ett pyskosliknande tramadolabstinens tillstånd. Har käkat 400mg per dag och ja, ibland tagit extra piller då värken inte alls lindrats efter vanlig dos...

Hade inte lagt märke till att ny recept borde hämtas i tid, och tog min sista 200mg igår= denna dagen har varit ett rent helvete! Jag har skiftat in och ut från psykosliknande tillstånd, har haft megaångest, gråtit ohejdat nästan heöa dagen, superdeprimerad osv.

Jag är FÖRBANNAD att jag inte blev meddelas dessa biverkninga innan! Nu har jag iofs infernalsik nervsmärta som bara den gör att man flyger upp för väggarna, så det är ju lite som att välja mellan pest och kolera...Värken kunde jag absolut inte leva med, men vill absolut heller inte leva med denna drog resten av mitt liv!

Så valet i kvalet verkar vara nu, leva med hypersmärta OCH den beskrivan hemska Tramadolabstinensen...eller, bara fortsätta käka tramadolen. Just nu känns det som att jag skulle hellre vilja käka den skten resten av mitt liv, än att utsättas för denna skiten någonsin mer!

Hjälper ju inte att man är ensam mamma med en underbar kid som är helt förvirrad då mamma plötsligt blev hetl kocko...

Nej för fan...VARFÖR kan bara inte bara vara FRISK! Och att tänka att folk utsätter sig för detta frivilligt, helt jävla absurt...all missbruk är så jävla fegt, verklighets escapism, man skall leva livet som det är, jag känner mig så lurad, nu vet jag inte längre vad som är verkligt eller inte...mina känslor, är det mina eller skapade av tramadolen? osv..nej, detta har jag inte skrivit mig upp på, jag vill veta vad som är verkligt.


Rapportera detta inlägg
Upp
  
Svara med citat  
 Inläggsrubrik: Re: Tramadol kan ge lång abstinens enligt flera landsting
InläggPostat: ons 11 sep 2013, 15:51 
Sitter också med tramadol abstinens just nu. Har visserligen inte käkat så hög dos som du ovan, utan har legat på 150mg/dag i snart över 3 år pga nervsmärta. Vid behov har jag tagit någon extra 150mg tablett, men väldigt sällan.
Tog min sista tramadol i lördags 7/9 - 13, idag är det onsdag den 11/9 - 13. Anledningen till varför jag slutade ta tramadolen är att jag dem senaste veckorna inte haft så ont, så jag kände att "varför äta smärtstillande för något jag inte har ont över"? Kanske var dumt, man ska nog istället trappa ner. Redan i söndags började näsan rinna och halsont kom smygandes. Har knappt sovit nånting sen lördagskväll och känner mig jättedeprimerad och ångestfylld. Jag känner hur gråten står mig upp i halsen och orkar ingenting. Tidigare var jag ute och promenerade 8 km varje dag, de senaste dagarna har jag knappt gått 4 km /dag.

Det värsta för mig är sömnlösheten. Jag lyckas inte somna. Jag kan inte somna. Det kryper överallt på kroppen på mig, jag kan inte ligga still med benen, jag kan inte ligga still överhuvudtaget utan måste vända mig varannan till tredje minut. Jag har provat lyssna på musik, somna på soffan framför någon film, men det går inte. Tidigare så har soffan varit en "fristad" för mig de nätter man sovit dåligt. Jag har alltid lyckats somna på soffan framför tvn, tyckt att det varit ganska mysigt, idag är jag livrädd för att behöva lägga mig på soffan pga att jag inte kan somna.

Jag känner mig deprimerad vilket jag tror är en bieffekt av för lite sömn. Jag har ångest och ser inte fram emot något. Jag känner hur gråten står mig upp i halsen och kan börja brista när som helst.
Egentligen borde jag vara överlycklig, jag är kille, har sambo, eget företag och väntar vårt första barn i december, men icke.
Nu har jag visserligen bara känt så här sen i lördags och hoppas att det snart går över. Jag vill tro det iallafall. Om det inte går över, är det i så fall bättre att börja käka tramadolen igen och prata med sin läkare för att be att få trappa ner under en period?

Jag fick heller ingen information om vilka effekterna av tramadol är vid "avslutad" kur. Man ska nog kanske heller inte göra som jag och bara sluta tvärt.
Samtidigt är jag heller inte arg. Tramadol har gjort att jag fungerat 100% de senaste åren. Den har fyllt sin funktion och tagit bort min nervsmärta. I början fick jag även "lyckorus" eller vad man ska kalla det. Jag mådde väldigt, väldigt bra! Även vissa dagar efter 2 år på medicinen kunde jag få lyckorus.
Men den har fyllt sin funktion och tagit bort min smärta, det är jag väldigt tacksam för. Hade det inte varit pga tramadolen så hade jag säkert mått ännu sämre än vad jag gör nu. Att gå runt med smärta varje dag triggar även det igång en ångesfylld tillvaro.

Jag ska ge det ett tag till. Hur länge, vet jag inte.
Samtidigt som man sitter på dessa känslor så känns det lite konstigt att veta att jag har massa tramadol kvar. En tablett skulle säkert få mig må jättebra just nu. Jag skulle säkert också kunna somna ikväll, men nej. Jag ska försöka ge det lite till. Går det inte över tar jag kontakt med läkare för att rådfråga hur man går vidare där ifrån.

Så till er alla som läser detta - Jag känner med er. Jag har bara käkat 150mg/dag i över 3 år. Det kanske inte är så bara, finns nog de som käkat mindre, men vad jag förstått så är det ingen jättehög dos. Tramadol är en underbar medicin som tar bort smärta väldigt effektivt - Men är nog heller ingenting man ska sluta tvärt med. Trappa ner är nog det bästa.

//Andreas


Rapportera detta inlägg
Upp
  
Svara med citat  
 Inläggsrubrik: Re: Tramadol kan ge lång abstinens enligt flera landsting
InläggPostat: lör 25 jun 2016, 09:13 
Hej
Jag har ätit tradolan i 3 år efter en olycka sista året har jag
Ätit 3000 mg om dagen ungefär.
Höll på förlora allt min familj och så vidare som levt i en bubbla att jag behövde äta för min värk.
Har varit fri från tradolan i 4 veckor nu.
Jag åkte frivilligt ner på ett behandlings hem var där 2 veckor under den värsta perioden och som det sägs som en influensa men gånger 10 typ.
Ett rent helvete , Dom ville ta mig till sjukhuset men vägrade det mest för jag ville inte dra ut på det ännu längre fick lite spasmer under tiden och så också.
Just nu känner jag mig som beskrivs fruktansvärt svag i kroppen, och är apatisk nästan hela tiden får ingen ordning alls på känslor och koncentrera mig på nått är i princip omöjligt.
Men mitt tips är att lägga in sig om man ska sluta har försökt men med familj och arbete så kändes det som att tiden inte fanns ..
Dock slängt bort 3 år av deras och mitt liv för det påverkar dom även om man inte ser det just då ..
Grejen att lägga in sig kan man göra diskret så det inte hamnar i papper , dessutom får man förklarat vad som hänt och kommer att hända med kropp och hjärnan efteråt.
Så att man inte bara ger upp .
Så här vill jag inte mår resten av livet men vet att det är en period i olika etapper .
Och avtändning en har jag aldrig tänkt göra om .. fy satan vilket helvete så gör den så fort ni har möjlighet.
Och att trappa ner själv är fan i princip omöjligt,
För minsta lilla grej så tar man nån extra igen och det tar tid är inte bara för att man tagit den sista tabletten och att allt är över då .
Då börjar jobbet med dig själv .
Lycka till


Rapportera detta inlägg
Upp
  
Svara med citat  
 Inläggsrubrik: Re: Tramadol kan ge lång abstinens enligt flera landsting
InläggPostat: lör 09 sep 2017, 08:51 
Offline

Blev medlem: lör 09 sep 2017, 07:14
Inlägg: 35
Symtomen skiftar också beroende på var i abstinensförloppet man befinner sig.


ทางบ้าน


Rapportera detta inlägg
Upp
 Profil  
Svara med citat  
 Inläggsrubrik: Re: Tramadol kan ge lång abstinens enligt flera landsting
InläggPostat: sön 17 sep 2017, 11:52 
Jag har just nollat mig efter en tvåveckors nedtrappning av Tramadol. Har under sex månader stått på 400 mg och dessutom tagit 200 mg till natten. Nu sitter jag här och funderar över när svagheten i kroppen ska ge sig. Det tjuter i huvudet och benen är så svaga att det stundtals känns som att dom ska ge vika.
Har varit nollad nu i två dygn och skulle gärna vilja ha tips om hur processen framöver kan tänkas se ut med utsättningssymptom.

P


Rapportera detta inlägg
Upp
  
Svara med citat  
 Inläggsrubrik: Re: Tramadol kan ge lång abstinens enligt flera landsting
InläggPostat: sön 17 sep 2017, 21:23 
Offline

Blev medlem: fre 15 sep 2017, 12:26
Inlägg: 5
Hej! Jag förstår precis hur du har det, har gått igenom samma sak. När jag fick det utskrivet fick jag beskedet att de inte hade några som helst biverkningar, och var hur lätta som helst att sätta ut. Detta gjorde att jag fick det utskrivet år ut, och år in. När jag slutade jag förstod vad de ställde till med. Vad som var mycket positivt var att min svåra värk försvann, kände mig pånyyttfödd!

Det är jättesvårt att avgöra när det är över, det är ju så individuellt. En bekant, som var i samma situation, blev sängliggande i en månad. Men det kan som sagt skilja hur mycket som helst. Har du någon omkring dig som kan hjälpa dig, så att du inte behöver vara ensam? Som du nog märker så blir man ganska så kraftlös, och man tappar lätt aptiten.


Rapportera detta inlägg
Upp
 Profil  
Svara med citat  
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 7 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 4 gäster


Du kan skapa nya trådar i denna kategori
Du kan svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010